Кучетата Информация Обяви

Санбернарът спасител Бари

"Спасител на 40 души и убит от 41-вия..."

Най-известното куче-спасител е санбернарското куче Бари, живяло в швейцарските Алпи.  Кучето умеело да открива засипаните от снега хора, откопавало ги и ги топлело с тялото си. За 12-годишната си кариера кучето спасило повече от 40  души.  В негова чест в Париж и издигнат паметник.

В швейцарските Алпи има един висок превал, наричан Сан-Бернар.  Зимата тук продължава 8-9 месеца в годината, а студовете достигат до -34 градуса. Тук са загинали много хора, затова мястото имало лоша слава.

През XVI в., когато на превала е  бил изграден манастирът Свети Бернар, там се заселили монаси-августинци, в задълженията на които влизало да помагат на пътниците и да бъдат гостоприемни, като ги спасяват от беда или от бедствие. Те обаче не успявали да спасят много хора – ежегодно на превала загивали десетки пътници и туристи.  Количеството на жертвите значително намаляло, в средата на ХVІІ в., когато монасите планински спасители започнали да отглеждат грамадни кучета, наречени в чест на светеца – санбернари.

Те притежавали силно развито обоняние и намирали и откопавали от дълбокия сняг всички, попаднали по това време в планината.  Като се добирали до попадналия в дълбокия сняг човек, кучетата го разкопавали, лягали върху него, за да го стоплят с топлината на собственото си тяло и постоянно го ближели по лицето, за да го стоплят и да го събудят с дъха си.  За да не умре спасеният човек от глад и студ,  хората привързвали на шията на кучето пакет с продукти и манерка с вино, а на гърба му връзвали топло одеяло.  Даже днес в манастира има музей-питомник, в който постоянно живеят около 30 кучета. Всяка година монасите-августинци продават по 15-20 малки кученца по хиляда долара всяко.

С най-голяма популярност и известност сред местните кучета се ползвало санбернарското куче Бари, което станало литературен герой и името му се срещало в много повести и разкази на писатели.  Легенди му създавали такъв ореол, какъвто не е имало нито едно куче по света.  Кучето било много закалено, имало изключителен нюх и чувство за ориентация, усещало приближаването на снежната буря почти един час до нейното начало, имало изработена интуиция за опасността от падащи лавини.  Често при завръщане от спасителна акция цялата кожа на кучето била покрита от дебел слой лед.  Когато Бари почувствал първите признаци на мъгла или снежна буря, той ставал неспокоен, често сам излизал в планината, където без умора търсел и спасявал търпящи бедствие хора.  Веднъж, като усетил хора, Бари започнал да пълзи към тях. Лавината била затрупала жена с дете. Когато жената забелязала приближаващото се куче, тя с последни сили покрила детето с дреха и го привързала върху гърба на кучето с шал.  Кучето ближело лицето на детето, докато то дошло на себе си. След това Бари успешно донесъл детето до манастира и по такъв начин му спасил живота.

Бари спасил 40 души, но 41-я бил за него съдбоносен. През 1812 г., за пореден път намерил и откопал от снега замръзнал човек, кучето го сгряло с тялото си и с дъха си. Когато спасеният дошъл в съзнание и отворил очи, той видял заскрежената муцуна на огромно куче. Той се изплашил и помислил, че това е мечка и ударил спасителя си с нож. Между другото, по ирония на съдбата, думата “барри” на един от немските диалекти означава “малко мече”.
Тежко раненият Бари с огромни усилия се добрал до манастира. Там спрели кървенето и обработили раната.  Преминаващ търговец помолил да му дадат да закара Бари в лечебница в Берн. Бари оживял, но заради раната, слабостта и вече заради старостта, не могъл да се върне повече на работа. През 1814 г. кучето умряло. Дълги години в чест на санбернара кучетата в манастира наричали бурихунди. 
След смъртта си Бари е препариран и днес се намира в швейцарския музей по естествознание в град Берн.  А през 1899 г. в Париж е открит паметник на Бари. На постамента – санбернар, а на гърба му здраво се държи за шията му момиченце. И надпис, който са прочели много хора: “Той спаси 40 души и беше убит от 41-я …”


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.