Кучетата Информация Обяви

Първото клонирано куче

Днес хората сами могат да възпроизвеждат своите любимци сред животните: съвсем скоро южно-корейски учени обявиха, че са успели да клонират куче. За това съобщи агенция Reuters. 

Кученцето, което получи името Снупи (Snuppy),  отгледал професор Ву-Сук-Хварг и колегите му от Сеулския национален университет.  То било клонирано от стари клетки на кожата по метода “ядрен пренос” от соматични клетки. По този метод преди това са клонирани овцата Доли и някои други животни.

Кучето Снуппи  (SNUppy), на което първите три букви от името съответстват на названието на университета  SNU (Seoul National University), е родено чрез кесарево сечение на 24 април.  Майка му е било куче от породата лабрадор. При раждането си кучето тежало 530 грама.

Снуппи имало брат-близнак – още едно кученце, родено от друга женска. При раждането си то тежало 550 г, но след 22 дни то умряло от пневмония. Никакви анатомични промени при аутопсията на кученцето не били открити. 

За да се родят тези две кученца, учените въвели 1 095 ембриона на 123 женски. По такъв начин ефективността на експеримента била само 1, 6%.

И двете кученца са създадени от старите клетки на кожата, на афганистанско ловно куче с помощта на методиката “ядрен пренос” от соматични клетки.  По такъв начин учените успели да клонират овце, мишки, кози, свине, домашни зайци, котки и други животни. 

Афганистанското ловно куче било избрано само заради големия си размер и необикновената си външност, казват корейските специалисти. 

Клонирането  на кучета се оказало по-дълъг и труден процес в сравнение с клонирането на други животни, защото било трудно да се получат зрели неоплодени кучешки яйцеклетки в лабораторни условия.  За разлика от другите животни яйцеклетките при кучетата се отделят много по-рано от яичника.

Вместо да отглеждат яйцеклетки в лабораторни условия, изследователите взели зрели яйцеклетки направо от женска.  След това от яйцеклетката отделили генетическия материал и го заменили с ядро от клетки на кожата, взета от мъжкия на афганистанско ловно куче. Създаденият по такъв начин ембрион е бил имплантиран в случайно избрана майка. Целта на този експеримент е била създаване на животни за научни цели, а не домашни любимци, подчертават изследователите. Учените предполагат, че клонирането на кучета помага по-добре да бъдат изучени болестите, от които боледуват не само животните, но и човекът, например рак и диабет. Методите, основаващи се на стволовите клетки, могат да бъдат приложени отначало на кучета, а след това и за лечение на човека. 


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.