Кучетата Информация Обяви

Белка и Стрелка - първите кучета космонавти

През 1959 г. в Съветския съюз специални комисии започнали да избират кандидати за отряда на космонавтите, а през март 1960 г.  бъдещите космонавти започнали тренировки по специална програма.  По това време конструктори начело с Сергей Каральов работели над създаването на космически кораб, способен да издигне човек в орбита и най-главното – да го върне жив и здрав на земята. Безпилотните експерименти били заменени с експерименти с кучета. Имало е неуспехи и даже трагедии. Взривявали се ракетите, загивали животни.

На 19 август 1960 г. съветска ракета извела в орбита кораба “Восток”, на борда на който се намирали кучетата Белка и Стрелка.  Целта на този експеримент е била да се изследва въздействието на космическото излъчване върху живите организми, а също така да се провери ефективността на различни системи за осигуряване условията за живот на борда – хранене, водоснабдяване, регенерация на отпадъците. Корабът бил оборудван с медико-биологична апаратура, която зафиксирала измененията, които се извършвали в организма на кучетата по време на целия полет. За полета на кучетата ушили специални костюми червени и зелени на цвят.  За да изпратят Белка и Стрелка в космоса, учените трябвало да решат няколко много сериозни проблемa.  Дълго време не могли да достигнат приемлива температура в кабината на космическия кораб – кучетата много тежко понасяли горещината.  Освен това, “опашатите” космонавти трябвало да бъдат приучени да живеят в тясно пространство. Освен кучетата, на борда имало и два бели плъха и няколко мишки. 

Космонавтите стартирали от космодрума Байконур в 15 часа и 44 минути. На следващия ден – 20 август, спускаемият апарат с животните на борда благополучно се приземил в западен район.

Върналите се от орбита кучета били обект на повишено всеобщо внимание и след едно денонощие те вече участвали в пресконференция в зданието на ТАСС.  И двете кучета живели много години. Белка оставила след себе си голямо потомство.


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.