Кучетата Информация Обяви

Непородистите кучета

Те живеят точно до нас. Жалки и горди, симпатични и не съвсем, зли и добри, натрапчиви и незабележими. С тях ни свързват много проблеми, от етични до епидемиологични, сред които забележимо място заемат кинотологичните проблеми. От гледна точка на кинотолозите, съществуването на домашни животни вкъщи е нежелателно.

Непородистото куче заема тази екологична ниша в нашия дом, която би могло да заеме породисто куче.

Но кинологията съществува за човека, а не сама за себе си ей така и ние можем да живеем много години с домашните си любимци, необезпокоявани от нищо. При това днес стойността на породисто кученце е няколко пъти по-голяма от средната работна заплата. Затова и в нашите домове и в сърцата ни се появяват и заживяват непородистите кучета.
Затова авторът е направил малки изследвания, предлагайки на стопаните на породисти кучета и на непородисти кучета да отговорят на въпросите от специалната анкета.

Агресията. Оказва се, че голямата част от бездомни и без порода кучета съвсем не са агресивни към себеподобните, но те са по-агресивни от боксерите, ризеншнауцерите, източно-европейските овчарски кучета, доберманите и колитата. По способността да си изработват агресивно отношение към хората, както и към възможен враг, то уличните кучета отстъпват на признатите служебни кучета, но надминават боксерите, колитата и доберманите. Ако под опасност приемем непровокираната агресия към околните, агресия, която, например, по време на разходка кучето се нахвърля върху преминаващ човек, то бездомните кучета са по-опасни само от колитата и от доберманите. Много неприятна е агресивността на кучетата към нашите деца. За сравнение: най-агресивна към децата е кавказката овчарка, след това ротвайлерът, немската овчарка, черните териери,  тези с неизвестна порода, източноевропейската овчарка, колитата, ризеншнауцерите, боксерите и доберманите.

Охраната. Какви са качествата на кучетата без определена порода като пазачи: лаенето срещу непознат човек или срещу шум зад вратата е по-слабо изразен, отколкото при служебните кучета, но все пак е по-силен и агресивен, отколкото при доберманите, боксерите и колитата. 53% от собствениците на дворни кучета са характеризирали лаенето срещу непознати като силно изразено тяхно качество.  По способността си да защитават стопанина или да пазят определената им територия, кучетата без определена порода отстъпват значително на много служебни кучета, но са по-добри от колитата и боксерите. И въпреки всичко 23% от дворните кучета са добри телохранители, а 45% от тях са добри пазачи на поверените им домове и вили.

Дресировката. Има мнение, че кучетата без определена порода по-лесно се дресират, отколкото тези от определена порода, но това съвсем не е така. Най-добре от всички кучешки породи се дресира източноевропейската овчарка, като това качество намалява при колитата, доберманите, дворните кучета, ризеншнауцерите, ротвайлерите, немската овчарка, кавказката овчарка, черния териер, боксера. Но голямата част от анкетираните стопани на кучета без определена порода (53%)  определят способността да бъдат дресирани като най-доброто качество на своите питомци.

Съобразителността. А  по съобразителност кучетата изпреварват всички – 84% от анкетираните отговарят, че техните кучета са много съобразителни. По независимост на поведението си непородистите кучета и кучетата със смесена порода отстъпват само на кавказките овчарки, оставяйки далеч зад себе си другите породи кучета. Кучетата без определена порода много бързо усвояват как да се държат “на масата” – да имат добри навици. По това те отстъпват само на кавказките овчарки и на ризеншнауцерите. 

Вероятно поради независимия си характер привързаността на кучетата без определена порода към стопанина е по-слабо изразена, отколкото при класическите породи кучета (добермани, боксери, ротвайлери, ризеншнауцери, колита, източноевропейски и немски овчарки), но във всички случаи те са по-ориентирани към човека, отколкото черните териери и кавказките овчарки.

Характерът, душата. Що се отнася до общителността, то кучетата без определена порода са като две приказливи жени. По-общителни от тях са само източноевропейските овчарки. Непородистите кучета са по-весели и по-игриви от ризеншнауцерите, ротвайлерите и овчарките. При това непородистите кучета и тези със смесена порода са по-ласкави от ризеншнауцерите, от немските и от кавказките овчарки, от териерите. Храненето на куче без определена порода струва на стопанина му много по-евтино отколкото на стопанина на породисто куче. Изключения правят само източноевропейските овчарки и кучетата коли. 
 


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.