Кучетата Информация Обяви

Как породата на кучето влияе на поведение му

 Влияе ли породата на кучето на поведението му? Да, разбира се! За много кучета не може да се каже лош или добър характер имат. Характерът им на вас лично може да ви допада, а може и да не ви допада. Ние ще ви разкажем какви фактори трябва да се имат предвид, когато се избира порода куче и то така да се избира, че характерът на кучето напълно да съвпада с вашите разбирания.

Размерът. Големината на кучето в значителна степен определя нейната физическа сила. Счита се, че куче с тегло на човек е поне три пъти по-силно от този човек, т. е., 20-килограмово куче по сила ще се равнява на 60-килограмов мъж. Наистина, погледнато от друга страна, някои породи кучета са значително по-силни от човека, например териерите.

Така, например, ако жена с тегло 52 кг иска да има свое куче и тя да бъде в състояние да се справя с него, жената трябва да обърне внимание на породата, представителите на която вече като възрастни кучета не тежат повече от 17-20 кг. Ако избирате, обаче, куче за детето си, независимо дали е за разходки или за спорт, вие трябва да му изберете куче, съразмерно с ръста и теглото на детето.

Вярно е, че силата на кучето не е единственият фактор, който определя до каква степен то може да бъде управлявано, защото съществуват много едри кучета, които по природа и по рождение са толкова тихи и послушни, че е много лесно да бъдат управлявани, независимо големия им размер и голямата сила, която те притежават. Ако вие възнамерявате да си вземете куче, което е смес от породи, то вие трябва да направите предварително анализ на тежината и на силата на всяка отделна порода.

Когато имате голямо куче, вие трябва да отделяте повече време за обучението му, а така също и за развитие на собствените умения и навици за управляване на такова куче и за обучението му, особено когато се намирате на обществени места. При големите кучета се наблюдава нуждата от по-голямо внимание за управление на поведението му и тези кучета по-бавно възприемат. Големите кучета могат да предизвикат по-голяма вреда на дома ви, отколкото малките, защото периодът на тяхното порастване е по-дълъг.

Големите кучета могат да нанасят  по-голяма вреда, като нападат хора или влизат в бой с други кучета. Те могат направо да свалят човека на земята, ако се нахвърлят на него, затова тях е нужно да обучаваме да не скачат срещу деца.

Големите кучета по време на разходка могат да ви теглят и да ви принуждават да се движите с тяхната скорост, като при това опъват силно повода, т. е., вие трябва да положите повече усилия, за да приучите любимеца си да върви плътно до вас и то без да опъва повода. Ако голямото куче принадлежи към порода, която изисква специални грижи, вие ще трябва дълго време да го обучавате да стои спокойно и да приема равнодушно козметичните процедури.

Грижа за козината. Козината на кучето може да ни прави удивителни сюрпризи. За великолепния пудел, разбира се, са нужни професионални грижи. Ако сте си намерили подходящ пудел от добър стопанин, то вие ще трябва да го научите, ако не е привикнал на козметични процедури. Добрият специалист ще научи кучето ви на добро поведение по време на козметични процедури, което е и демонстрация на прекрасен характер, който проявяват  много пудели.

Кучетата, на които не им е осигурена необходимата професионална грижа за козината им, са способни да си развалят характера. Козината се смачква на топки, които опъват кожата и я повреждат. В образувалите се рани често се заселват личинки на насекоми. Когато стопанинът посегне да поглади по козината такова куче, то демонстрира агресивно отбранително поведение, страхувайки се от всяко докосване, което може да му причини болка. Ако кучето ви изисква постоянно специални грижи, то вие трябва да го водите при специалист, а в останалото време трябва сами да се грижите за здравината на козината му, за да предотвратите образуването на рани.

За кучетата с дълга козина е характерна по-висока температура на тялото им в зависимост от качеството на самата козина. От температурата на тялото пък зависи колко близко иска да бъде кучето при контакт с хората. За кучетата с къса козина е характерно да се пъхат под завивките на стопанина, за да стоплят тялото си, което е много важно за поддържане на постоянна температура. Това е много характерно за кучетата от дребна порода. Затова, ако вие желаете да имате такава “грейка”, потърсете си домашен любимец от дребна порода с къса козина. Наистина, това ще ви отвори работа да научите кучето си да носи връхна дреха, за да предпазва тялото си от простуда, когато го водите на разходка.

Кучетата с дълга козина могат по различен начин да се отнасят към ласките на стопанина си. И така, ако вие редовно се грижите за козината и за кожата на кучето си, то винаги ще приема ласките ви с голямо удоволствие, когато го гладите. Ако козината на кучето е оставена без нужните грижи, то може да стане много чувствително към всякакви докосвания, затова първо се погрижете да го види специалист.

Вие трябва сериозно да погледнете на този въпрос и да се запознаете предварително с условията за грижа, която трябва да полагате за козината и кожата на любимеца, който ще си вземете вкъщи.

Равнище на активност. Много активното куче, разбира се, се отличава много по поведение от по-спокойното. Вие задължително трябва да обърнете внимание на този момент, защото много хора намират твърде активните кучета за излишно нахални и те бързат да ги усмирят.

За някои стопани много е важно кучето да не драска и да не разваля домашните мебели. Затова такива хора трябва да си изберат малко кученце, за което пространството в стаята ще бъде напълно достатъчно за игри и то без да се повреждат мебелите. Или пък може да ви допадне малко палаво кученце, което бяга около къщата, без да нанася вреди на обстановката около нея.

Голямо предимство за активните породи е способността им към самостоятелни тренировки. На такива кучета е напълно достатъчно да им се предостави малко свободно пространство и няколко интересни играчки, за да могат те сами да си осигурят необходимото физическо натоварване. Това е много важно за тези стопани, които имат няколко кучета. Вярно, че някои кучета не могат сами да тренират, затова вие трябва да положите усилия, за да поддържате тяхното физическо натоварване.  

За да се оцени активността на породата  и до колко кучето ще ви допадне, вие трябва колко се може по-добре да се запознаете с особеностите на породата, а и лично да я наблюдавате. Например, може да останете насаме с кучето без присъствието на собствениците му.  Практически опитът да общувате с кучето ще ви помогне да прецените правилен ли е изборът ви.

Защита и охрана на територията. Всяко куче има свой природен инстинкта да защитава и да охранява най-ревностно своята територия. Но най-важният инстинкт е за самосъхранение и за защита на своите събратя кучета.

Мъжкото куче, което лае по хората, които се приближават към оградата на неговия дом или на неговото кучешко семейство, с лаене охранява тази територия. Ако съвсем наблизо до оградата се намира  кучка, която прави опити да се доближи до оградата на дома, той не й разрешава да се доближи – мъжкият я защитава. Кучето застава така между тях, че да може да я защитава от неканения гост. Ако вие наблюдавате подобна сцена между две кучета, които се разбират много добре, вие ще забележите, че кучката бързо отстъпва на такава “агресия” от страна на мъжкото куче, защото тя разбира каква е причината и че тя е насочена към нея и към нейната защита.

Това поведение, обаче, може да се превърне в агресия, когато кучетата зад оградата са превъзбудени от нещо друго. Такава ситуация може да стане опасна за кучетата, ако тяхното йерархическо положение в цялата кучешка група не е определено, например ако вие имате две кучета от един и същи пол, които сами още не са се определили кое от двете ще бъде лидерът.

Проблем в случаите на опасност може да стане инстинктът да пазят при някои породи кучета, при които акцентът е бил направен именно на това качество при селектирането им. За едни хора е добре кучето да има добри качества на пазач, а други се нуждаят от надежден защитник и сигурен пазач.

Бъдете много внимателни при избор на порода куче. Обръщайте особено внимание дали то има добри качества на пазач, а то в хипертрофиран вид кучето може да стане причина за някаква семейна трагедия.

Наклонности на породата. За каква работа е създадена породата, която вие сте избрали? По какъв начин наклонностите на кучето от тази порода могат да се проявяват във всекидневието?

Нужно ли ви е куче, което е използвано за лов в дупки, а така също за унищожаване на гризачи? Как си представяте куче, което е създадено цял ден да съпровожда ловеца в полето? Как се отнасяте към куче, предназначението на което е по цели дни да лае при откриване на жертвата, за да могат ловците да я намерят по гласа му?  

Наистина изследването на историята на кучешката порода е много увлекателно. Освен това изследването ще ви помогне да разберете какво поведение трябва да се очаква от дадено куче и има ли то място във вашия дом. Поведението на кучето може да бъде много подходящо и желано за вашия дом, но има група хора, които такова поведение не биха приели и не биха одобрили. Изберете си порода куче, което напълно съвпада с вашите разбирания и с вашите потребности и няма да се налага да го превъзпитавате.

Най-хуманно ще бъде, ако вие си изберете куче от такава порода, което напълно ще съответства на вашите очаквания и няма да ви достави някакви неудобства. Помнете, че не кучето избира стопанина си, а обратното – стопанинът избира породата куче, затова отговорността за избора лежи напълно върху вас. От вашия правилен избор зависи съдбата и щастието на едно живо същество!

Децата. Ако вие имате вкъщи деца, внуци, племенници и т. н., които ще контактуват с кучето, вие трябва предварително много внимателно да изследвате породата на кучето и как тази порода се разбира с хората и на първо място с децата. Отговорните за тази работа хора ще ви разкажат дали избраната порода и избраното куче обичат децата.

Децата имат навика да тичат из къщи с викове, а така също да се отнасят съвсем безцеремонно към домашните любимци, например, внезапно да прегръщат кучето за главата,  да му дръпнат ухото или да легнат върху него когато то си почива. Естествено е да възпитате децата си да не се отнасят така грубо с кучето и постоянно да контролирате този процес на общуване на вашите деца с домашния любимец. Някои породи кучета са твърде чувствителни или физически са твърде крехки и не понасят такова отношение.

Агресия към другите кучета. Ако ви е нужно куче, което да се разбира добре с други кучета, вие ще трябва да намерите съответната порода. Разбира се, да си го кажем честно, изключително дружелюбните кучета към събратята си могат бързо да загубят това си качество, ако бъдат няколко пъти подред атакувани от лоши кучета. За някои породи кучета и едно такова нападение им е напълно достатъчно. Затова, за да не развалите характера на кучето си, по възможност, избягвайте местата за общи разходки.

Агресията към другите кучета се култивира в някои породи, които са използвани за кучешки бой. Такова куче се нужда от особен контрол на своя стопанин на обществено място и близко до други кучета. Има специални начини за обучение на кучетата как да се отнасят спокойно към другите от своята порода, но във всички случаи вие трябва да бъдете внимателни.  

Куче, което проявява агресия към сродниците си, не трябва да се отглежда в един и същи дом с друго куче от същия пол, защото в борбата за лидерство това куче може да нанесе смъртни рани на своя съперник. Но такова куче може спокойно да живее с друго куче, но от противоположния пол.

Способност за  обучение. Способност за обучение в пряка зависимост от тази работа, за която е създадена породата.  Различните породи ловджийски кучета, които са ориентирани към тесен контакт със стопаните си, могат да бъдат добър избор за обучение и възпитание.

Ако вие не планирате особено обучение на кучето си, то такива лесни за обучение породи не са ви нужни, защото те са добри труженици и изискват постоянно обучение и от постоянни занятия. Те обичат да се намират постоянно в тесен контакт с хората. Ако не ви е нужно внимателно и постоянно свързано с вас куче и вие не планирате постоянно с него да се занимавате, то вие трябва да се замислите каква друга порода да си потърсите.

Едно от равнищата за способността към обучение на кучето, при което възникват огромни проблеми, е способността му да възприема правилата за поведение вкъщи, като тези проблеми възникват, защото неправилно е подбрана породата на кучето.

В понятието обучение на  правила за поведение вкъщи в ежедневието зависи от вашето лично предпочитане и потребност. Преди да изберете порода куче си представете как то ще изглежда във вашия дом заедно с вас. Съставете си списък на качествата, които трябва да притежава вашето куче, а заедно с това и всички команди, които то трябва да изпълнява.  

Поговорете с вашите приятели, които имат кучета, а също така с продавачите, с треньорите, с тези, които се грижат за козината им, с ветеринарите и т. н. за това какво обучение те считат за нужно за своите кучета. При оценяването на всяка порода се запознайте със способностите на кучетата към определен вид обучение, което за вас е нужно.  

Домашна работа. Изборът на правилната порода не е лека задача. Популярното мнение за това, че поведението на кучето зависи единствено от правилното възпитание, е погрешно. Трябва да се отбележи, че генетиката, т. е., това, което е заложено в кучето до неговото раждане, ще оказва на неговото поведение решаващо действие.
Ако вие търсите куче, което да направите член на вашето семейство за дълги години, забравете въобще за спонтанно купуване на кученце. Концентрирайте своето внимание на точния и правилен избор на порода с помощта на производителя, за да изберете точното куче. Проверете, а вашите усилия ще се оправдаят с лихва!


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.