Кучетата Информация Обяви

Шар пей


Големина:  Средно
Податливост на тренировка: Средна
Поддръжка на козината: Ниска
Падане на козината: Средно
Нужна тренировка: Ежедневна разходка
Ниво на енергията: Средно/ Средно
Пазене: Ефективно куче пазач
Добри с деца:  Да, ако е отраснало с тях и е правилно социализирано
Здраве: OFA, CERF сертификати

Характер на Шар пей (Китайско бойно куче)
Весело по характер, Китайското куче Шар пей е куче, което може да е приятелски настроено, ако е правилно социализирано, но същевременно може да бъде много независимо и надменно. Това е сериозно и самоуверено куче, което изисква уважение, но може и да отдава такова, когато е правилно дресирано и социализирано. Към други кучета и домашни животни е агресивно и това може да създаде известни проблеми. Първоначално тази порода е била отглежда за боеве и бойните инстинкти на Шар пей са се съхранили и до днес и лесно могат да се проявят, ако се провокира. Важно  е да се уверите, че кучето е социализирано от малко, ако искате децата и другите домашни любимци да са в безопасност, когато са около него. Много силно се привързва към семейството си и предпочита компанията на хората пред тази на други себеподобни.
Бързо ще откриете, че дресировката на Шар пей е цяло предизвикателство, тъй като това куче може да е много твърдоглаво и упорито, когато поиска  - това го прави по-подходящ избор на домашен любимец за хора с опит в отглеждането на кучета. Шар пей се нуждае от редовни разходки, за изразходва неизчерпаемата си енергия. По природа Шар пей е преследвач, затова често може да гледа на котите като на жертва, както и да атакува добитъка.

Външен вид
Шар пей е куче със среден размер и много здраво телосложение. Неговата характерна набръчкана кожа го отличава сред останалите породи кучета, а изражението му е сърдито и нацупено. Понякога изглежда дори тъжно заради начина по който кожата се набръчква по муцуната му. Козината му е къса и права, а разцветката й може да бъде кафява, червена, сива и светлобежова. Теглото на Шар пей е около 16-26кг, а на височина достига 46-51см.

Поддръжка на външния вид
Изискванията към поддръжката на Шар пей са ниски – единственото, от което се нуждае е  да се разресва късата му козина, за да се запази добрия й вид. Трябва да почиствате набръчканата кожа, както и ушите, поради хигиенични причини.

Здравословни проблеми и продължителност на живота
Продължителността на живот на Шар пей е около 7-12г. Съществуват редица болести, които засягат тази порода, включително ентропия ( подгъване на периферията на клепачите навътре към очите), HD,  проблеми с щитовидната жлеза, аутоимунни проблеми, алергии, чувствителност към химикали и медикаменти и др. Родителите на вашето кученце Шар пей трябва да имат CERF и OFA сертификати.

История
Родината на Шар пей е Китай. Предполага се, че това е древна порода, отглеждана за боеве с други кучета, както и да пази добитъка и за лов на глигани. През годините породата е била застрашена от изчезване, но в днешно време много разпространена. Буквално името на породата се превежда ‘пясъчна кожа’. Породата е регистрирана за пръв път в АКС през 1991.


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.