Кучетата Информация Обяви

Басенжи

Големина: Малка
Податливост на тренировка: Ниска
Поддръжка на козината: Ниска
Падане на козината: Ниско
Нужна тренировка: Ежедневни разходки
Ниво на енергията: Средно/Високо
Пазене: Средно / лае
Добри с деца: Да, с по-големи и внимателни деца и с децата, с които е отгледан
Здраве: OFA, CERF

Характер на Басенжи
Изключително интелигентно и предано,  Басенджито има игрив и любопитен нрав. То е енергично и бдително куче, което ревностно пази дома си, въпреки че на лае, тези негови качества го правят отлично куче пазач. Породата не е подходяща за семейства с малки деца и може да съжителства с други домашни любимци само в случай, че е правилно социализирано. Басенжито може да има господстващ и манипулативен характер и поради това е по-подходящ за хора с опит в отглеждането на кучета. То е бдително по природа и въпреки че не лае,  може да ръмжи (като всички други кучета) и обикновено изразява чувствата си чрез скимтене или мелодично виене.
Важно е да не пренебрегвате вашето куче или да не го оставите да се отегчи, защото това ще доведе до лошо поведение от негова страна.  Тази силна и енергична порода може да има много независимо мислене и ако искате да покажете кой командва, трябва да бъдете много настоятелни и строги по време на дресировката. Тренировките трябва да са градивни, защото иначе кучето ви може да започне да се държи отбранително. Ако планирате да оставите вашето Басенжи за по-продължително време само вкъщи, обмислете това добре, защото много обича да дъвче каквото му попадне. 

Външен вид
Куче с красиво и атлетично тяло, Басенжито е малко по размер и има енергично, будно и интелигентно изражение. Има къса, гладка и лъскава козина. Телосложението му е стройно, притежава аристократична осанка и високо поставена шия. Очите му са с бадемовидна форма и кафяво оцветяване, а ушите му са големи и щръкнали нагорe. Опашката е високо поставена, кръгово подвита отстрани на задницата. Цветът на козината  е златисто-червеникаво, черно или черно с подпали. При всяка от изброените окраски има бяло обагряне на гърдите, крайниците и края на опашката. Понякога Басенжито има загрижено изражение заради свъсените му вежди. Високо е около 41-43см, а теглото му достига 9-11кг.

Грижа за козината
Изискванията към поддръжката на външния вид на Басенжито са сравнително ниски. Козината му не пада много, лъскава е и лесна за поддържане Необходимо да я сресвате от време на време, за да се отървете от мъртвите косми, както и да я разтривате с влажна кърпа, за да я поддържате лъскава и в добро състояние.

Здравословни проблеми и продължителност на живота
Продължителността на живот на  Басенжито е около 13г. Съществуват редица болести, които засягат породата, включително очни дефекти, проблеми с щитовидната жлеза, синдромът на Фанкони, храносмилателни проблеми. Родителите на вашето кученце трябва да имат OFA и CERF сертификати.

История
Родината на Басенжито е Заир. Някога е било известно като Конгодог. Смята се, че породата произлиза от ловджийско куче, което е било отглеждано от пигмеите в Конго. В средата на 30-те години Басенжито започва да се отглежда и в Европа. Породата е регистрирана за пръв път в АКС през 1944г.


Обяви за кучета

Търся си гадже: Златист Йорки си търси партньорка

Златист Йорки на 4г. си търси... ..г.

Продавам: Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone X 380 EUR WhatsApp +447841621748 Samsung Huawei Xiaomi SONY

Apple iPhone XS Max iPhone XS iPhone... ..г.